Sylwetka skinny fat: sprawdź, co powinieneś o niej wiedzieć
Czy można być jednocześnie szczupłym i otyłym? Choć w pierwszej chwili może się wydawać, że te dwa pojęcia są całkowicie przeciwstawne, to jednak okazuje się, że z tym problemem boryka się naprawdę wiele osób na całym świecie. Zjawisko to doczekało się nawet konkretnej nazwy – skinny fat.
Z tekstu dowiesz się:
- jakie są przyczyny sylwetki skinny fat,
- jakie zagrożenia niesie ze sobą sylwetka skinny fat,
- jak diagnozuje się sylwetkę skinny fat,
- jaka dieta pomoże wymodelować skinny fat body,
- czy sylwetkę skinny fat można wyrzeźbić ćwiczeniami.
Określenie skinny fat dosłownie można przetłumaczyć jako „szupło-otyły” lub „chudo-tłusty”. Oznacza ono pewien typ sylwetki – ogólnie szczupłej, w pierwszej chwili wydającej się zgrabną i wymodelowaną, która jednak cechuje się obecnością miejscowo nagromadzonej tkanki tłuszczowej, np. w okolicach brzucha, ud, bioder czy ramion. Niedoskonałości te nie są widoczne na pierwszy rzut oka, można je bowiem łatwo zamaskować ubraniami, ale już w bieliźnie czy stroju kąpielowym są bardzo wyraźne.
Do najbardziej charakterystycznych cech sylwetki skinny fat zalicza się:
- nagromadzenie tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha (tzw. otyłość brzuszną) oraz bioder i ud,
- szeroką talię, widoczną głównie u kobiet,
- obecność cellulitu w okolicach pośladków oraz ud,
- asymetrię niektórych partii ciała,
- mało widoczne, słabe mięśnie.
Skinny fat – przyczyny
W bardzo wielu przypadkach sylwetka typu skinny fat to efekt predyspozycji genetycznych danej osoby, u której tkanka tłuszczowa gromadzi się w newralgicznych miejscach. Oprócz tego do rozwoju skinny fat body mogą przyczyniać się:
- niedostateczna ilość aktywności fizycznej,
- nadużywanie alkoholu (zwłaszcza częste picie piwa),
- spożywanie zbyt dużej liczby kalorii w stosunku do zapotrzebowania organizmu,
- dieta bogata w fast foody, produkty tłuste, słone przekąski i słodycze.
Sylwetka skinny fat – jakie zagrożenia ze sobą niesie?
W pierwszej chwili może się wydawać, że nagromadzenie tkanki tłuszczowej np. w okolicach brzucha lub bioder – zwłaszcza jeśli ogólna sylwetka pacjenta jest dość szczupła – nie powinno być zagrożeniem dla zdrowia. Takie podejście jest jednak błędne. Skinny fat body może być bowiem związane z przewlekłym stanem zapalnym w organizmie (spowodowanym zwiększoną ilością wolnych rodników w tkance tłuszczowej), otłuszczeniem narządów wewnętrznych oraz ograniczeniem masy mięśniowej (na skutek niedoboru aktywności fizycznej).
U osób z sylwetką typu skinny fat występuje więc zwiększone ryzyko:
- zaburzeń lipidowych (m.in. podwyższonego poziomu cholesterolu),
- miażdżycy,
- chorób serca i układu krążenia (m.in. choroby niedokrwiennej serca),
- insulinooporności oraz cukrzycy,
- niektórych typów nowotworów (m.in. raka piersi, raka jelita grubego).
Sylwetka skinny fat – diagnostyka
O tym, czy sylwetka danej osoby ma charakter skinny fat, nie decydują wyłącznie wrażenia wizualne – muszą one zostać również poparte odpowiednimi badaniami. Prowadzi je najczęściej lekarz POZ, internista, lekarz sportowy, czasem również specjalista dietetyk. U pacjenta oblicza się wskaźnik masy ciała (BMI – body mass index), procentowy udział tkanki tłuszczowej w organizmie, przydatne bywa także wyliczenie tzw. wskaźnika WHR (stosunek talii do bioder), co pozwala określić występowanie otyłości brzusznej lub otyłości pośladkowo-udowej.
Oczywiście przydatne bywają także badania laboratoryjne – pełne badania krwi, morfologia, lipidogram oraz badania moczu.
Skinny fat – dieta ma znaczenie!
Sylwetkę typu skinny fat pomaga oczywiście wymodelować zdrowa, zbilansowana dieta. Jakich konkretnie zasad należy przestrzegać? Sprawdźmy:
- Głównym źródłem energii dla organizmu powinny być węglowodany złożone – znajdujące się m.in. w pieczywie i makaronie z pełnego ziarna oraz kaszach. Należy ograniczyć spożywanie cukrów prostych, czyli białej mąki, oczyszczonego ryżu oraz słodyczy.
- Dieta musi uwzględniać odpowiednie ilości dobrze przyswajalnego białka, będącego podstawowym budulcem mięśni. Jego źródłem jest m.in. mięso (najlepiej chude – z kurczaka, indyka), rośliny strączkowe oraz mleko i jego przetwory.
- W codziennym jadłospisie muszą się znaleźć wielonienasycone kwasy tłuszczowe, obecne w olejach roślinnych, oliwie, rybach oraz orzechach. Należy ograniczyć spożywanie tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.
- W diecie powinno się znaleźć przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Dostarczają one organizmowi niezbędnych witamin oraz mikroelementów.
- Należy zrezygnować z żywności niezdrowej, wysoko przetworzonej, fast foodów, chipsów i słodyczy, a także z kolorowych napojów gazowanych.
Sylwetka skinny fat? Ćwiczenia to konieczność!
Posiadacze skinny fat body – oprócz prawidłowej diety – nie mogą zapominać również o aktywności fizycznej. Nie chodzi w niej tylko o spalenie zbędnych kalorii, ale też o wymodelowanie tych partii ciała, w których gromadzi się tkanka tłuszczowa. Polecana jest zarówno aktywność ogólna (taka jak gimnastyka, pływanie, joga, jazda na rowerze), która poprawia kondycję, wzmacnia mięśnie i poprawia elastyczność stawów, jak i aktywność ukierunkowana na wymodelowanie dotkniętych nadmiarem tłuszczu części ciała. Na wyrzeźbienie sylwetki w większości przypadków pozwala 4-5 półgodzinnych treningów tygodniowo. Najlepszy jest trening interwałowy poprzedzony rozgrzewką.
W przypadku sylwetki skinny fat zarówno dieta, jak i ćwiczenia nie powinny być ukierunkowane jedynie na uzyskanie efektu pięknego, szczupłego ciała. Piękno to pojęcie względne – o wiele ważniejsze są aspekty zdrowotne i zmniejszenie ryzyka chorób spowodowanych miejscowym nagromadzeniem się tkanki tłuszczowej.